Amerikankääpiöterrierin hoito ja kasvatus

Tämän otsikon alle kirjoitan artikkeleita koskien yleisesti koiran hoitoa ja koulutusta sekä erityisesti amerikankääpiöterriereitä koskevia asioita. Tälle sivulle tulee lisää tietoa vähitellen sitä mukaa kun uusia artikkeleita syntyy. Voit myös lähettää ehdotuksesi/ juttuvinkkisi minulle sähköpostitse!

Amerikankääpiöterrierin ruokinta

Amerikankääpiöterrieri on nimensä mukaisesti kääpiökoira ja sitä tulee ruokkia kuten kääpiökoiraa. Päivittäinen ruokamäärä on aika pieni ja tämä tuleekin yllätyksenä monille ensimmäistä kertaa kääpiökoiran hankkiville. Varsinkin, jos on aikaisemmin omistanut normaalikokoisen tai ison koiran, tuntuvat kääpiökoiran ruokamäärät todella pieniltä. Ruokamäärän ollessa pieni, on syytä tarjota amerikankääpiöterrierille mahdollisimman laadukasta ruokaa.

Kääpiökoirille tarkoitetut laadukkaan kuivapapanat ovat hyvä perusta päivittäiselle ruokailulle. Kuivapapanoita on monenlaisia ja- merkkisiä, joista jokainen varmasti löytää juuri omalle koiralleen sopivan. Lähtökohtaisesti suosittelen ostamaan papanat eläintarvikeliikkeestä, ruokakaupoissa myytävät merkit eivät ole laadultaan kovin hyviä.

Kennelissämme kaikki aikuiset koirat syövät Golden Eagle Holistic Health -papanoita. Tämä ruoka on holistinen eli luonnonmukainen ravinto, se on täysin vehnätön ja sisältää koiran terveydelle tärkeitä vitamiini- ja hivenaineita. Vehnätöntä ravintoa suosittelen, koska vehnä on yleisin syy koirien ruoka-aineallergiaan. Golden Eagle Holistic Health -papanoissa koiran tarvitsemat proteiinit, rasvat ja valkuaisaineet ovat oikeassa mittasuhteessa.

Pentujemme ruokinnan olemme aloittaneet Royal Canin Starter -papanoilla siirtyen Royal Canin Mini Puppy-papanoihin ennen luovutusikää. Tätä ruokaa annamme myös uusille omistajille pentupaketin mukana. Myöhemmin olemme siirtyneet penturuoasta Golden Eagle Holistic Health -papanoihin. Olemme testanneet koirillamme myös Acanan Small Breed Puppy ja Adult -ruoat, joihin olemme myös olleet tyytyväisiä. Lisäksi löytyy suuri määrä eri valmistajien papanoita, joten jokainen varmasti löytää näistä oman suosikkinsa.

Papanat tarjotaan aina sellaisenaan liottamatta, jotta koiran hampaisto saa työtä. Koiralla on aina oltava saatavilla raikasta vettä.   

Laadukkaan kuivamuonan lisäksi kennelimme koirat syövät raakaa lihaa ja luita sekä hapanmaitotuotteita (piimä, kermaviili, raejuusto) sekä raakaa kananmunaa. Kasviöljyä (kylmäpuristettu oliivi- tai rypsiöljy) lorautetaan papanoihin useamman kerran viikossa. Koiramme nauttivat raakoja kanansiipiä ja -koipia, kanankauloja, raakaa naudan, kanan ja kalkkunan jauhelihaa, erilaisia lihaluu-mixejä, possun ja naudan sisäelimiä, possun kylkiluutikkuja yms. Muistathan, että kanaa ja muita luita voi antaa koiralle raakana, mutta ei koskaan kypsennettynä! Kypsennettynä varsinkin lintujen luista tulee kovia ja teräviä ja sen vuoksi koiralle vaarallisia.

Pennuille on omat ruoat, jotka sisältävät enemmän kalkkia ja proteiineja, joita pentu tarvitsee kasvun tueksi. Älä syötä aikuiselle koiralle pentupapanoita, ne lihottavat turhaan. Noin kymmenen kuukauden iässä on hyvä aika vaihtaa pentupapanoista aikuisten papanoihin. Oikea ruokamäärä on yksilöllinen, mutta kun seuraat säännöllisesti koirasi painoa, löydät sopivan määrän.

Monet ihmisten herkut ovat koirille sopimattomia ja jopa hengenvaarallisia. Koirille ei saa antaa ksylitolia, suklaata, viinirypäleitä, sipulia, maustettuja ruokia tai kypsennettyjä porsaan-, lampaan- ja lintujen luita. Ksylitoli ja suklaa ovat koiralle myrkyllisiä!

 

Pennut syömässä herkullista raakaa kanansiipeä.

Kennelissämme koirat oppivat jo pentuna syömään raakaa kanaa.

Kääpiökoiran ylipaino

Kääpiökoirat pääsevät helposti lihomaan liikaa ja melko lyhyessä ajassa, joten olemme omakohtaisen kokemuksen kautta huomanneet, että säännöllisellä painon seurannalla saadaan parhaat tulokset: mahdolliseen painonousuun pystytään nopeasti puuttumaan. Ja mitä aikaisemmin puututaan, sen pienemmillä muutoksilla ja helpommin paino saadaan jälleen pudotettua. Jos koira pääsee kovasti lihomaan, on kilojen/grammojen tiputtaminen isompi homma, kuten voit lukea Sathy uutiset-lehteen 3/2007 kirjoittamastani artikkelista (sivulla 18-19).

On syytä muistaa kuitenkin yksi ja kaikista tärkein asia: koirasi syö juuri sitä ruokaa ja sen verran mitä sinä sille annat. Koirat eivät käy itse iltaisin jääkaapilla napostelemassa. Ja jos unohdat ruokasäkin avoimeksi sellaiseen paikkaan mihin koirasi pääsee, voit syyttää vain itseäsi. Eli jos huomaat, että oman kääpiökoirasi paino on yläkantissa, pienennä ruoka-annoksia vähän, jätä turhat herkut pois, lisää paljon yhteisiä lenkkejä ja leikkejä - niin helppoa se on! Ja muista seurata painon kehittymistä alkuun viikoittaisilla punnituksilla, myöhemmin voit harventaa punnitusväliä, mutta vähintään kerran kuukaudessa on syytä tarkistaa tilanne.

Koirien rokottaminen

Koirien rokottaminen on äärimmäisen tärkeää varsinkin koirien asuessa maaseudulla ja joutuessa mahdollisesti kontaktiin luonnossa elävien eläinten kanssa, mutta myös kaupunkiolosuhteissa. Valitettavasti taudinaiheuttajat vain lisääntyvät, kun Venäjältä ja Virosta tuodaan laittomasti maahan rokottamattomia ja usein sairaita eläimiä. Varsinkin parvo- ja penikkatautitapaukset ovat lisääntyneet. Ja mitä enemmän kaupunkiyhteisössä on rokottamattomia koiria, sitä laajemmalle tautitapaukset leviävät.  

Näyttelyihin osallistuvien koirien osalta rokotukset on oltava kunnossa. Aika monet kuitenkin ottavat koiran vain lemmikiksi ilman että käyvät missään sellaisissa koiratapahtumissa, missä rokotukset tarkistetaan. Rokottamatta jättämisestä on haittaa vain sellaisille koirille, joita ei ole rokotettu. Ethän sinä halua ottaa koirallesi turhaa tautiriskiä, kun tämä voidaan estää säännöllisellä rokottamisella?

Rambo´s Toy Fox Terriers, ETFTA ry:n suosittelemana amerikankääpiöterrierikasvattajana, pitää kaikkien jalostus- ja muussa käytössä olevien koiriensa rokotukset aina ajan tasalla. Kasvattaja myös rokottaa kaikki syntyneet pennut 7 viikon ikäisinä parvoa vastaan. Emon omat vasta-aineet suojaavat pentuja 12 viikon ikään asti, mutta varsinkin kun koiria on paljon, on olemassa vaara parvo-viruksen leviämiseen lauman keskuudessa. 7 viikon iässä annettava parvo-rokotus on tehokas henkivakuutus pikkuriikkisille pennuille. Vastuullinen kasvattaja haluaa antaa kasvattamilleen pennuille tämän henkivakuutuksen, vaikkakin se lisää kasvattajan kuluja. Silloin tällöin kuulee surullisia uutisia jostain kennelistä, missä parvo on päässyt tekemään tuhojaan ja kaikki pennut sekä myös osa vanhemmista koirista on menehtynyt. Parvo on vielä siitä ikävä virus, että sen poistaminen täydellisesti kennelin tiloista vaatii todella paljon työtä. Tältäkin olisi voitu välttyä rokottamalla pennut parvoa vastaan.

Kulloinkin voimassa olevat rokotussuositukset voit tarkistaa omalta eläinlääkäriltäsi tai Eviran sivuilta. Kasvattajan toimesta tehdyn parvorokotuksen jälkeen pennut rokotetaan omistajan toimesta normaalisti 12 viikon ja 16 viikon ikäisinä.16 viikon iässä annetaan sekä nelos- että rabiesrokotteet. Ennen eläinlääkärit saatoivat suositella rabies-rokotuksen ottamista kahden viikon päästä nelosrokotteen antamisesta, mutta tänä päivänä ainakin Nobivac-merkkisessä rokotteessa rabies sekoitetaan nelosrokoteliokseen ja se annetaan samalla kertaa.

Tästä vuoden kuluttua on tehosterokotusten aika. Sen jälkeen siirrytään normaaliin rokotusohjelmaan, jossa tehosterokotusten väli on tällä hetkellä kolme vuotta. Suositus voi jonkin verran vaihdella tavattujen tautitapausten mukaan. Rokotuksen hinta vaihtelee eri paikkakunnilla ja eri eläinlääkäreiden hinnastoissa, ollen noin 60-90 euroa sisältäen nelos- ja rabiesrokotteet. Tämä siis kolmen vuoden välein - ei pitäisi todellakaan olla koiranomistajalle liian suuri kustannus. Pidä siis koirastasi huolta ja rokotukset aina ajan tasalla!

Juttu on lyhennelmä  ETFTA Newsletteriin kirjoittamastani artikkelista.